User guide

Updated: 20.12.2016 15:36

Table of contents

1. Yleistä

Tampereen kaupunginarkiston arkistotietojärjestelmä ARCA sisältää tiedot kaupunginarkistossa säilytettävästä aineistosta. Tietokantaa täydennetään jatkuvasti. Yleisluettelotason tiedot niistä arkistoista, jotka eivät vielä ole tietokannassa löytyvät kaupunginarkiston nettisivujen kokoelmaluettelosta. ARCA:an on tallennettu myös kaupunginarkiston digitoidut aineistot eli kaupunginvaltuuston keskustelunauhat ja kaupunginarkiston filmikokoelma. Keskustelunauhoja voi kuunnella suoraan verkkopalvelussa. Kaupunginarkiston filmeihin voi tutustua ainoastaan kaupunginarkiston tutkijasalin koneella.

ARCA vastaa arkistoluetteloa, mutta sähköiset hakuominaisuudet helpottavat tiedon löytymistä. Aineistoa voi hakea joko etusivun pikahaun tai tarkennetun haun laajemman hakulomakkeen kautta. Pikahaku vastaa vapaatekstihakukenttää.

2. Haku

Aineisto löytyy parhaiten hakulomakkeen kautta.

KUVA 1
KUVA 1. Hakulomake

Vapaateksti -kenttään annettuja hakusanoja haetaan seuraavista kentistä:

  • nimeke
  • kuvaus
  • lisätietoja

2.1. Jokerihaku

Jokerihaku suoritetaan lisäämällä tähti (*)-merkki hakusanan eteen ja/tai perään. Hakusanaa muistuttavia sanoja haetaan lisäämällä (~) -merkki hakusanan loppuun. Kahden hakusanan väliin voi laittaa OR/NOT-täsmennyksen. OR-tarkennuksella määritetään hakukohteet sisältämään jompikumpi hakusanoista, ja NOT-tarkennuksella sulkemaan pois NOT:n jälkeen tulevan sanan.

Hakuhistoriasta on mahdollista hypätä suoraan aiemmin tehtyjen hakujen tuloksiin tai ladata kyseinen haku uudelleen hakulomakkeelle. Tuloksiin siirtyminen tapahtuu klikkaamalla hakuhistoriassa haluamansa haun hakutuloksen määrää. Istunnon aikana tehtyjä hakuja voi muokata klikkaamalla linkki + kynä-ikonia

Alasvetovalikoista haun voi kohdistaa tiettyyn arkistoon tai aineistolajiin/-tyyppiin.

3. Hakutulos

Hakutuloksesta pääsee dokumentin metatietoihin klikkaamalla sen otsikkoa.

Hakutulos-sivun oikeaan ylälaitaan on sijoitettu toiminnot hakutuloksen jalostamista varten. Hakua voi rajata lisää eri kategorioiden mukaan. Hakutulosta voidaan järjestää otsikkoriviä klikkaamalla. Valitun sarakkeen oikeassa laidassa näkyy tällöin pieni kolmio osoittamassa järjestettävän kentän ja järjestyksen suunnan.

KUVA 2
KUVA 2. Hakutuloslistaus

4. Kori-toiminto

Hakutuloksesta voi siirtää yksittäisiä tietoja myöhemmin saman istunnon aikana katsottavaksi kori-toiminnolla.

5. Selaus

Aineistoon voi tutustua myös Selaus- osion kautta. Tällöin aineisto näkyy puurakenteessa.